Welke nieuwe inzichten kunnen we direct in de praktijk gaan brengen?
Versie: 26 april 2023
DGM-001
Aanbeveling: Patiënten onder de 100 kilo worden gedoseerd op basis van een mg per kilodosis met een dosecap.
DGM-002
RMS-ATK-001
Aanbeveling: Observeer (via monitorbewaking) een patiënt met potentieel intra-abdominaal letsel na stomp buiktrauma aangezien aanvullende diagnostiek vaak niet bijdragend is voor de behandeling. Het merendeel van de letsels herstelt namelijk zonder interventie.
RMS-BMO-001
Aanbeveling: Verricht bij kinderen tijdens opname en 1 maand na ontslag een gehoorevaluatie met oto-akoestische emissie (OAE), of indien mogelijk, met toon- en spraak audiometrie. Verricht bij volwassenen tijdens opname en 1 maand na ontslag een gehoorevaluatie middels audiometrie: toon- en spraak-audiometrie en zo nodig oto-akoestische emissie (OAE) indien toon-spraak audiometrie niet mogelijk of betrouwbaar is. Bij aanwijzingen voor perceptief gehoorverlies dient onmiddellijk te worden doorverwezen naar een audiologisch centrum met cochleair-implantatie-team.
RMS-ECP-001
Aanbeveling: Gebruik voor het verwijderen van een colorectale poliep tussen 6 en 9 mm een koude snaar techniek. Hiervoor wordt het gebruik van een dedicated cold snare geadviseerd.
RMS-FBK-001
Aanbeveling: Door de werkgroep wordt cognitieve gedragstherapie geadviseerd in de behandeling van functionele buikpijn.
RMS-FBK-002
Aanbeveling: Door de werkgroep wordt geadviseerd Lactobacillus Reuteri of Lactobacillus GG te overwegen in de behandeling van functionele buikpijn.
RMS-FBK-003
Aanbeveling: Door de werkgroep wordt geadviseerd om kinderen met functionele buikpijn altijd uitleg te geven over het wisselende beloop van functionele buikpijn en de kansen op het verdwijnen van de klachten. Hierbij moet worden benadrukt dat de klachten niet altijd binnen een jaar verdwijnen en kunnen recidiveren; minimaal 1 op de 3 kinderen heeft na langdurige follow-up (1 tot 15 jaar) nog last van functionele buikpijn.
RMS-OFP-001
Aanbeveling: Zorg bij alle patiënten met een verhoogd fractuurrisico om een gezonde leefstijl aan te houden. Start bij patiënten met een indicatie voor fractuurpreventie met medicatie als eerste keus met alendroninezuur (tablet, 70 mg/w) of risedroninezuur (tablet, 35 mg/w). Na een recente heupfractuur heeft een behandeling met zoledroninezuur de voorkeur. Behandel patiënten die alendroninezuur en/of risedroninezuur niet verdragen, bijvoorbeeld vanwege bovenbuik klachten of bij contra-indicaties met:- alendroninezuur in drankvorm (70 mg per week);- denosumab (2x per jaar 60 mg sc); of- zoledroninezuur (5mg eenmaal per infuus per jaar).
RMS-OSA-001
Aanbeveling: Verricht initieel een type 3 slaaponderzoek bij patiënten met een hoge verdenking op OSA(S)
RMS-SAB-001
Aanbeveling: Aanvullende liquor diagnostiek is niet geïndiceerd bij patiënten met acute hoofdpijn, een behouden bewustzijn en geen neurologische uitval, waarbij er geen bloed zichtbaar is op de CT-hersenen binnen 6 uur na het ontstaan van de hoofdpijn onder voorwaarde dat de CT is beoordeeld door een radioloog, die ervaren is in het beoordelen van aneurysmatische SAB’s op CT.
RMS-SFS-001
Aanbeveling: Er is geen plaats voor een behandeling met levothyroxine bij euthyreote vrouwen met TPO-schildklierantistoffen met zwangerschapswens of zwangerschap.
SPZ-015
ZN-CER-001
Radiofrequente denervatie bij patiënten met diagnose cervicale facetpijn is niet SW&P
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.
Samen voor de bewezen beste zorg voor patiënten