Welke zorg moeten we onderzoeken omdat we nog niet weten of deze wel effectief is?
Versie: september 2022
Onderzoek naar controle na een operatie voor stadium II/III darmkanker (follow-up)
Onderzoek naar minder lymfklieroperaties bij patiënten met prostaatkanker (diagnostiek)
Vergelijken van twee veelgebruikte behandelstrategieën bij jicht met urinezuur verlagende medicijnen op effectiviteit en doelmatigheid (follow-up/nazorg)
Samen met alle scoliose centra in Nederland – het AIS consortium – wordt de (kosten-)effectiviteit van minder röntgencontrole bij kinderen geëvalueerd (follow-up/nazorg)
Onderzoek of de huidige nazorg van de vaattoegang met surveillance en preventieve behandeling veilig achterwege gelaten kan worden bij hemodialyse van (chronische nier)patiënten (follow-up/nazorg)
Onderzoek naar kosteneffectiviteit van een DNA onderzoek-geleide strategie bij het voorschrijven van bloedverdunners versus clopidogrel als standaard behandeling bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) (Diagnostiek)
Onderzoek naar de kosteneffectiviteit van bloedtests bij de diagnose van polyneuropathie (diagnostiek)
Gebruik van Procalcitonine-bepaling om therapiefalen te verminderen bij COPD exacerbaties
Onderzoek gestructureerde nazorg voor lymfklierkanker overlevenden
Onderzoek naar optimale diagnostiek van patiënten met acuut ontstane, continue duizeligheid zonder neurologische uitval op spoedeisende hulp
De NABOR zorgevaluatie onderzoekt de (kosten)effectiviteit van het personaliseren van het nacontrole- en nazorgplan bij patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker. Deze zorg wordt gepersonaliseerd op basis van persoonlijk risico op terugkeer van de kanker, late gezondheidseffecten en behoeftes van de patiënt.
De zorgevaluatie LIMONCELLO bekijkt of medicatie gerelateerde heropnames in het ziekenhuis voorkomen kunnen worden bij oudere mensen met polyfarmacie (het gelijktijdig gebruik van meerdere verschillende geneesmiddelen). In de studie wordt onderzocht of een integrale medicatiezorg door een team van arts en apotheker hier positief aan bij kan dragen. De (kosten)effectiviteit van deze multidisciplinaire medicatiezorg wordt vergeleken met standaardzorg.
De PREPARATION studie bekijkt of bij patiënten met een hoog risico op complicaties een preoperatief gestructureerd multidisciplinair teamoverleg (sMDT) zorgt voor veranderingen in de behandeling, met als gevolg minder complicaties, verbetering van leven voor de patiënt, verhoogde (kosten)effectiviteit en functionele uitkomsten. De effecten van dit multidisciplinaire overleg vóór de operatie worden vergeleken met een niet-preoperatief sMDT.
De GOAL zorgevaluatie bekijkt de impact van een uitgebreide beoordeling door een geriater - inclusief een gesprek over toekomstige zorgbehoefte (advanced care planning)- bij acuut opgenomen kwetsbare oudere patiënten die problemen hebben met aandacht, concentratie, geheugen en planningsvaardigheden (cognitieve stoornissen).
Zorgevaluatie RECOVER vergelijkt bij patiënten met een uitgebreide vorm van prostaatkanker zonder uitzaaiingen de chirurgische behandeling met de uitwendige bestraling met hormoontherapie. Daarbij wordt het effect op kwaliteit van leven van de patiënt, kosteneffectiviteit en progressievrije overleving onderzocht.
De CLEAR-CAD studie onderzoekt bij patiënten met verdenking op coronairlijden (vernauwing in de bloedvaten van het hart) de kosteneffectiviteit en klinische uitkomsten van een CT-gedreven diagnostisch en therapeutisch traject ten opzichte van de standaardzorg.
De zorgevaluatie SAFEST onderzoekt of het wel of niet behandelen met cholesterolverlagende medicijnen (statines) van oudere patiënten die recent een herseninfarct of TIA hebben gehad, bij deze mensen leidt tot een beter dagelijks functioneren en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Dit wordt onderzocht bij zowel ouderen die al (langere tijd) statines gebruiken als bij ouderen die starten met statines.
De UPDATE studie bekijkt de effectiviteit en kosteneffectiviteit van het geven van lichttherapie aanvullend op de optimale lokale therapie (zalftherapie) bij volwassenen met atopisch eczeem. Dit wordt vergeleken met het alleen geven van zalftherapie aan deze patiënten.
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.
Samen voor de bewezen beste zorg voor patiënten