Implementeren & monitoren
We helpen om de kennis over gepast gebruik in de dagelijkse zorgpraktijk te brengen en monitoren of zorgaanbieders de (nieuwe) kennis daadwerkelijk toepassen.
Implementeren gepast gebruik
Nieuwe kennis over gepast gebruik die voortkomt uit zorgevaluatie moet in de praktijk toegepast worden zodat patiënten de bewezen beste zorg krijgen. Het daadwerkelijk toepassen in de praktijk noemen we implementeren.
Ambities implementeren gepast gebruik voor 2028
Alle zorgaanbieders implementeren binnen twee jaar aantoonbaar alle onderwerpen op de ZE&GG Implementatieagenda die van toepassing zijn op de zorg die ze binnen de instelling leveren.
Alle zorgaanbieders laten binnen één jaar al aantoonbaar resultaat zien van hun implementatie-inspanningen.
Gepast gebruik in de zorg: stimuleren en opvangen van de gevolgen op financiën en arbeidscapaciteit.
Waar mogelijk zijn afspraken over de randvoorwaarden voor zorgaanbieders om gepast gebruik structureel te kunnen implementeren.
Monitoren gepast gebruik
Met monitoren kijken we of de kennis van gepast gebruik inderdaad wordt vertaald naar de dagelijkse zorgpraktijk. We gebruiken onder andere spiegelinformatie om implementatie te stimuleren en de voortgang van implementatie te volgen. De spiegelinformatie die ZE&GG ontwikkelt is informatie op basis van bestaande en geregistreerde declaratiedata. Het geeft inzicht in de implementatie van gepast gebruik van zorg bij de verschillende zorgaanbieders. Zorgaanbieders krijgen inzicht in welke gepast gebruik onderwerpen al succesvol zijn geïmplementeerd en waar nog verdere actie nodig is.
Ambities monitoren gepast gebruik voor 2028
UDD's (Uniforme Data Definities)en spiegelinformatie zijn beschikbaar voor alle onderwerpen op de Implementatieagenda die met landelijke data te meten zijn.
UDD's (Uniforme Data Definities) worden bij voorkeur vastgesteld vóór afronding van de zorgevaluatie en vóór opname op de implementatieagenda. Als vroege vaststelling niet mogelijk of van toepassing is: binnen 6 maanden na opname van een onderwerp op de implementatieagenda.
Spiegelinformatie is per onderwerp en per zorgaanbieder direct beschikbaar voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Na minimaal één jaar en maximaal twee jaar voor iedereen transparant en op betekenisvolle wijze gepresenteerd.