Systeeminbedding
Het einddoel van het programma ZE&GG is systeeminbedding, waarbij zorgevaluatie en gepast gebruik een vast onderdeel zijn van alle processen in de zorg.
Onze ambitie met systeeminbedding
Zorgevaluatie en gepast gebruik willen we in 2028 integraal onderdeel laten zijn van het reguliere zorgproces en de patiënt daardoor de bewezen beste zorg krijgt, waarbij we:
het onbekende evalueren;
we bewezen effectieve zorg implementeren;
we stoppen met zorg die geen meerwaarde biedt.
Wat is systeeminbedding?
Systeeminbedding moet ervoor zorgen dat de Cirkel van Gepast Gebruik een vast onderdeel wordt van alle reguliere zorgprocessen bij alle MSZ partijen:
het opstellen van richtlijnen;
het vaststellen welke zorg onderdeel is van het verzekerde pakket;
de inkoopafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders;
het dagelijks handelen van zorgprofessionals in de praktijk.
De cirkel moet immers altijd blijven draaien, zodat nog niet bewezen effectieve zorg wordt onderzocht, zorg met bewezen meerwaarde wel wordt geleverd en zorg die geen meerwaarde heeft niet meer wordt geleverd. Dit zodat patiënten de bewezen beste zorg krijgen en de beperkt beschikbare mensen en middelen optimaal ingezet worden.
Samen in beweging voor systeeminbedding
Om tot systeeminbedding te komen is naast de inbedding van de Cirkel van Gepast Gebruik in alle zorgprocessen ook een beweging nodig. Een beweging naar een lerend gezondheidszorgsysteem waarin de cultuur en het gedrag er toe leidt dat we onze zorg blijven evalueren en nieuwe kennis implementeren. Dit vraagt niet alleen een verandering in het denken en handelen van mensen in de medisch specialistische zorg, maar ook van de burgers in onze samenleving. Over een paar jaar weet ook de samenleving wat zorgevaluatie en gepast gebruik is en hoe het bijdraagt aan de bewezen beste zorg.
De samenleving betrekken bij de Cirkel van Gepast Gebruik
Naast het informeren van de samenleving blijven we de samenleving ook betrekken bij alle elementen van de Cirkel van Gepast Gebruik. We halen input en inzichten op vanuit de samenleving, zodat onze activiteiten zo goed mogelijk aansluiten op de attitude, kennis en behoeften uit de samenleving. We vragen input op allerlei elementen van de Cirkel van Gepast Gebruik via onze ZE&GG klankbordgroep. Verder zoeken we structureel meer verbinding en contact met verschillende groepen uit de samenleving.