Verpleegkundig Implementatie project KwaliTIJD

Hoe breng je als verpleegkundige de ‘Beter Laten’ aanbevelingen in de praktijk? In het project KwaliTIJD - een samenwerking tussen V&VN en ZE&GG - ondersteunen we verpleegkundige teams in ziekenhuizen en klinieken bij de implementatie van ‘Beter Laten’ onderwerpen.

KwaliTIJD 2.0

Begin 2023 startte verpleegkundig Implementatieproject KwaliTIJD 2.0. Hierin gaan we verder met de geleerde lessen uit KwaliTIJD 1.0 en helpen we nog meer verpleegkundige teams uit ziekenhuizen en klinieken met de implementatie van ‘Beter Laten’-onderwerpen. Een van de doelen is om samen met verpleegkundigen te kijken wat er binnen een organisatie nodig is om verpleegkundige verbeteronderwerpen structureel op te kunnen oppakken.

De verpleegkundige teams worden ondersteund door het landelijk online netwerk KwaliTIJD. Hierin krijg je tips en informatie over hoe je een Beter Laten-project opzet in je organisatie, kun je ervaringen uitwisselen met andere verpleegkundigen over ‘Beter Laten’- onderwerpen en word je uitgenodigd voor diverse online bijeenkomsten. Werk je in het ziekenhuis en wil je met ‘Beter Laten’-onderwerpen aan de slag, meld je dan ook aan voor het landelijke online Netwerk KwaliTIJD.

Meer informatie over het project of aanmelden voor het landelijk netwerk KwaliTIJD kan via de projectleiders Tessa Rietbergen of Wilma van Til-Dubbink .

Deze ziekenhuizen doen mee met een verpleegkundig team:

Zijn jullie de volgende?

KwaliTIJD 1.0

Om de implementatie van de Beter Laten- Lijst in ziekenhuizen te verbeteren, is in oktober 2021 het project KwaliTIJD gestart. In 10 ziekenhuizen gingen verpleegkundige teams met individuele begeleiding vanuit het project aan de slag met ‘Beter Laten’ onderwerpen. Ook wisselden ze hun ervaringen uit in groepsbijeenkomsten, Hoe breng je als verpleegkundige de ‘Beter Laten’ aanbevelingen in de praktijk? Waar begin je, waar loop je tegenaan en wat heb je nodig om onnodige handelingen uit de dagelijkse routine uit te bannen?  Dit is in kaart gebracht in project KwaliTIJD 1.0. Dit project is in maart 2023 afgerond. De praktische tips en inzichten zijn verwerkt in Verpleegkundig Stappenplan en Werkboek. Wil jij ook aan de slag met ‘Beter Laten’ onderwerpen? Gebruik dan deze mooie tools die je stap voor stap helpen bij het starten en doorlopen van het project. Je vindt het Werkboek en Stappenplan onderaan deze pagina. In de Infographic vindt je de samenvatting van deze inzichten en tips.

Beter Laten-lijst 2.0

Een aantal jaren geleden is door onderzoekers van het RadboudUMC de Beter Laten-Lijst opgesteld. Hierop staan verpleegkundige handelingen die niet meer uitgevoerd moeten worden. Door deze handelingen te laten wordt de patiënt niet onnodig belast, winnen we werktijd voor   de verpleegkundige en besparen we geld. Begin 2023 heeft het RadboudUMC opnieuw onderzoek gedaan naar ‘Beter Laten’-handelingen. Dit leverde een vernieuwde Beter Laten-Lijst op met nog meer overbodige verpleegkundige handelingen en een aantal handelingen die je beter wél kunt doen. In KwaliTIJD ondersteunen we verpleegkundige teams om onderwerpen van de Beter Laten-lijst te implementeren op de werkvloer. Veel  ‘Beter Laten’-onderwerpenstaan ook op de ZE&GG Implementatieagenda.

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief