Ondersteuning V&VN (KwaliTIJD)

We werken samen met meerdere HLA-MSZ partijen aan het implementeren van verpleegkundige onderwerpen in de praktijk.

Een aantal jaren geleden is door onderzoekers van het Radboudumc de Beter Laten lijst opgesteld. Hierop staan verpleegkundige handelingen die niet meer uitgevoerd moeten worden. De Beter Laten onderwerpen staan op de ZE&GG Implementatieagenda. Door deze handelingen te laten wordt onnodige belasting voor de patiënt voorkomen, wordt werktijd voor de verpleegkundige gewonnen en wordt geld bespaard.

KwaliTIJD

Om de implementatie van de Beter Laten lijst in ziekenhuizen te verbeteren, is in oktober 2021 het project KwaliTIJD gestart. Dit project is een samenwerking tussen V&VN en ZE&GG. Het blijkt soms toch lastig om handelingen van de Beter Later lijst niet meer uit te voeren. Dagelijkse routine of de vraag van iemand om het toch te doen, kan ervoor zorgen dat het nog steeds gebeurt. Veel verpleegkundigen zijn zich hier wel bewust van, maar weten niet altijd hoe ze die verandering in de praktijk kunnen doorzetten.

In het project KwaliTIJD kijken we daarom samen met tien verpleegkundige teams uit ziekenhuizen wat er nodig is om de Beter Laten lijst in de praktijk te implementeren. De deelnemende teams kiezen zelf de onderwerpen van de Beter Laten lijst waar verbetering mogelijk is binnen het eigen ziekenhuis. Zij krijgen individuele ondersteuning van de projectleiders van het project KwaliTIJD. We organiseren netwerkbijeenkomsten voor de deelnemende teams uit de ziekenhuizen, zodat zij van elkaar kunnen leren en ervaringen kunnen uitwisselen. Tijdens de looptijd van dit project maken de verpleegkundigen duidelijk wat zij nodig hebben om ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen implementeren. We maken hier vervolgens praktische tools voor. De verschillende tools samen vormen uiteindelijk een complete toolkit voor alle verpleegkundigen in Nederland die bezig zijn met implementatie van onderwerpen over gepast gebruik.

Voor meer informatie of contact over het project KwaliTIJD kun je terecht bij Tessa Rietbergen of Wilma van Til-Dubbink.

Deze ziekenhuizen doen mee met een verpleegkundig team:

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief