NABOR

De NABOR zorgevaluatie onderzoekt de (kosten)effectiviteit van het personaliseren van  het nacontrole- en nazorgplan bij patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker. Deze zorg wordt gepersonaliseerd op basis van  persoonlijk risico op terugkeer van de kanker, late gezondheidseffecten en behoeftes van de patiënt.

Achtergrond

De (kosten)effectiviteit van het personaliseren van de zorg voor patiënten NA BORrstkanker: de NABOR-studie.

Na behandeling voor borstkanker volgt nacontrole (monitoren van terugkeer van kanker) en nazorg (zorg voor de gevolgen van kanker of de kankerbehandeling). Het risico op terugkeer van borstkanker en op (late) gevolgen verschillen per patiënt. Daarnaast is elke patiënt uniek. Nacontrole- en nazorgplannen moeten passen bij de risico’s en de unieke situatie en behoeften van patiënten. Dit zal naar verwachting leiden tot minder angst voor terugkeer, een betere kwaliteit van leven en hogere doelmatigheid van zorg.
De NABOR-studie volgt 1040 vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker in 10 ziekenhuizen. De helft van deze patiënten krijgen gepersonaliseerde nacontrole en nazorgplannen, die worden gemaakt op basis van de wensen van de patiënt en het individuele risico op terugkeer. Na 3 jaar worden o.a. angst voor kanker, kwaliteit van leven, recidieven en kosteneffectiviteit vergeleken.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Bespreek dit onderwerp op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.