Implementatieagenda

De landelijke ZE&GG Implementatieagenda bevat onderwerpen over wat de bewezen beste zorg is en die in de dagelijkse zorgpraktijk geïmplementeerd zouden moeten worden.

Doel implementatieagenda 

Het doel van de agenda is om zorgaanbieders te helpen met het implementeren van gepast gebruik in de dagelijkse zorgpraktijk. Alle partijen binnen de medisch specialistische zorg (MSZ partijen) hebben zich gecommitteerd aan de Implementatieagenda en de onderwerpen worden dan ook in gezamenlijkheid opgepakt. De Implementatieagenda is een tool om breed aandacht te geven aan onderwerpen waarvan gezegd is dat deze een extra impuls behoefte hebben.  

Bestaand proces Implementatieagenda  

Onderwerpen op de Implementatieagenda komen uit de richtlijnen van Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN), verbetersignalementen, Zinnige Zorg trajecten en duidingen van Zorginstituut Nederland (ZiN) en onderwerpen afkomstig van zorgverzekeraars (ZN). Ook draagt de Werkgroep Gepast Gebruik Dure Geneesmiddelen onderwerpen aan. Ieder kwartaal wordt de Implementatieagenda ge-update door de MSZ partijen tijdens het Implementatieagenda-overleg. Nieuw aangeleverde onderwerpen worden bij overeenstemming toegevoegd en onderwerpen die voldoende geïmplementeerd zijn of niet meer relevant. 

Bekijk de ZE&GG implementatieagenda - 31 oktober 2024

Criteria voor aanleveren onderwerpen Implementatieagenda  

Voor het aanleveren van nieuwe onderwerpen op de Implementatieagenda zijn door alle MSZ partijen in gezamenlijkheid specifieke criteria opgesteld. Met behulp van deze criteria komen alleen onderwerpen in aanmerking voor plaatsing op de Implementatieagenda die voldoen aan bepaalde kwaliteits- en effectiviteitseisen. Dit helpt om de Implementatieagenda te richten op zorg die bewezen effectief of niet-bewezen effectief is en waarvan is vastgesteld dat een (de)implementatie behoefte is. De beoordeling van de onderwerpen gebeurt op basis van wetenschappelijke literatuur, waarbij erkende methodieken gebruikt worden. Onderwerpen zonder passend bewijs, waar nog meer onderzoek voor nodig is, komen niet op de implementatieagenda.

Plaatsing onderwerp op Implementatieagenda 

  1. Na plaatsing op de Implementatieagenda is tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders afgesproken dat alle zorgaanbieders binnen twee jaar aantoonbaar resultaat tonen. En in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is afgesproken dat zorgaanbieders binnen één jaar aantoonbaar resultaat laten zien, tenzij anders afgesproken. Dit met betrekking tot de implementatie van alle onderwerpen die van toepassing zijn op het leveren van relevante zorg binnen hun instelling. Zo zorgen we ervoor dat de patiënt altijd de bewezen beste zorg krijgt.  

  2. Indien onderwerpen op de implementatieagenda gemonitord kunnen worden met data, wordt dit gedaan met behulp van spiegelinformatie.   

  3. Een onderwerp kan van de implementatieagenda af wanneer het als voldoende geïmplementeerd wordt beschouwd.  


Volgende update Implementatieagenda

De volgende update van de Implementatieagenda vindt plaats op donderdag 30 januari 2025.

Videos

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief