Versneld evalueren

We starten een pilot waarin we een infrastructuur inrichten voor zorgevaluatie waarin continu zorgevaluaties kunnen plaatsvinden en het evalueren van zorg vanzelfsprekend is. Nu zien we dat zorgevaluaties telkens losse tijdelijke projecten zijn met een eigen, tijdelijke mini infrastructuur die na afloop van de studie weer afgebroken wordt. De infrastructuur bestaat uit:

  • Coördinatie door WV-en

  • Ondersteuning en tijd voor zorgaanbieders

  • Centraal borgen van expertise uitvoering zorgevaluaties

Verder gaan alle HLA-MSZ partijen patiëntdeelname stimuleren voor alle zorgevaluaties die op de evaluatieagenda staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de inclusiemonitor waarmee inzichtelijk is welke zorgaanbieders aan welke zorgevaluaties meedoen en hoeveel patiënten ze includeren.

RESULTAAT:

De pilot voor de infrastructuur voor zorgevaluaties bij WV-en en zorgaanbieders geeft inzicht in wat er bij alle WV-en en alle zorgaanbieders geregeld moet worden om tot structurele inbedding te komen. Tegelijk zal de pilot en de inzet van alle HLA-partijen op het stimuleren van patiëntdeelname, leiden tot een versnelling van minimaal +50%* van aantal inclusies. Hierdoor kunnen zorgevaluaties sneller tot verandering in de praktijk leiden en kan het aantal zorgevaluaties, en dus het beantwoorden van kennisvragen, worden opgeschaald.

ACTIE 3: Pilot versneld evalueren

We stellen middelen beschikbaar om bij een aantal WV-en en een aantal zorgaanbieders een permanente infrastructuur in te richten voor zorgevaluatie. De geselecteerde WV-en nemen de regie en coördinatie van zorgevaluaties op zich en zullen deelnemende centra helpen om patiënten te laten deelnemen in lopende zorgevaluaties. De geselecteerde zorgaanbieders gaan een interne infrastructuur zodat er meer tijd en ondersteuning komt voor het includeren van patiënten in zorgevaluaties. We borgen daarbij dat er ruimte blijft voor maatwerk en een persoonlijke aanpak.

WIE: Projectorganisatie en werkorganisatie ZE&GG, Federatie Medisch Specialisten, WV-en, zorginstellingen

PLANNING: Voorjaar 2023

ACTIE 4: Borgen en door ontwikkelen kennis en ervaring uitvoering zorgevaluaties

Vanuit ZE&GG organiseren we dat de kennis en ervaring over de uitvoering van zorgevaluaties verzameld, doorontwikkeld, gedeeld en beschikbaar gesteld wordt voor alle zorgevaluaties in Nederland. Hierin werken we samen met de reeds bestaande trial- en wetenschapsbureaus en datacentra. ZE&GG draagt in 2023 ook zorg voor de implementatie van de Veldnorm.

WIE: Projectorganisatie ZE&GG, Trialbureau Zorgevaluatie Nederland, trial- en wetenschapsbureaus, datacentra.

PLANNING: Doorlopend

ACTIE 5: Stimuleren inclusies

Alle HLA-partijen kunnen vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid de deelname van patiënten aan zorgevaluaties stimuleren. Het uiteindelijke doel van ZE&GG is dat 90% van de zorgevaluaties is afgerond binnen de geplande tijd. Begin 2021 was dat 23%. Een van de middelen die we daarvoor gebruiken is de Inclusiemonitor waarop zo veel mogelijk van de lopende zorgevaluaties inzichtelijk zijn. Deze willen we inzetten zodat zorgaanbieders meer zicht en grip krijgen op hun rol in zorgevaluaties. In het IZA is afgesproken dat er een benchmark voor inclusies komt. De ZE&GG projectorganisatie gaat samen met de relevante partijen een werkbare benchmark ontwikkelen.

WIE: Projectorganisatie en werkorganisatie ZE&GG, ZonMw, NVZ, NFU, ZKN, Federatie Medisch Specialisten, WV-en, Patiëntenfederatie Nederland.

PLANNING: Doorlopend

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief