Begrijpelijke informatie voor patiënten

Om mensen met de juiste verwachtingen naar de spreekkamer te laten gaan én meer mensen te vinden die willen deelnemen aan zorgevaluaties, is het belangrijk dat we communicatiemateriaal ontwikkelen dat aansluit bij de kennis, attitude en behoeften van burgers en patiënten. Huidige patiënten informatie formulieren (PIF) zijn voor het merendeel van de patiënten niet of nauwelijks te begrijpen en zijn meer gericht op het afdekken van risico’s. Op gangbare informatie kanalen (zoals Thuisarts.nl) worden patiënten niet geïnformeerd over dat bewijs voor behandeling ontbreekt en dat een zorgevaluatie loopt. In 2022 zochten we uit wat de behoeften van patiënten zijn over twee typen informatie:

  1. Informatie over lopende zorgevaluaties, die nodig is om een keuze te maken voor wel of geen deelname.

  2. Informatie over dat bepaalde behandel/diagnose-opties een kennisvraag zijn, geïntegreerd in belangrijke bronnen voor behandelinformatie. Gericht op transparante voorbereiding op een gesprek met je zorgverlener.

In 2023 zetten we deze behoeften zoveel mogelijk om naar concrete formats en werkwijzen voor begrijpelijke communicatie.

Resultaat:

Als resultaat van deze acties hebben we concrete handvatten ontwikkeld voor toekomstige projectgroepen om begrijpelijke informatie te ontwikkelen over hun zorgevaluatie. Met het doel dat een diverse groep patiënten kan besluiten over deelname aan een zorgevaluatie, en de diversiteit onder deelnemers vergroot. En hebben we samen met de HLA-partijen besloten of en hoe we patiënten al voor hun gesprek met een zorgverlener informeren over dat er een kennisvraag is voor hun mogelijke behandeling of diagnostiek.

ACTIE 6: Begrijpelijke patiënteninformatie over zorgevaluaties

We maken handvatten voor (toekomstige) projectgroepen om begrijpelijke patiënteninformatie te maken voor de zorgevaluatie waaraan zij werken. Dit wordt zoveel mogelijk geïntegreerd in de bestaande handvatten en checklists van het Trialbureau Zorgevaluatie.

WIE: Projectorganisatie ZE&GG, Patiëntenfederatie Nederland, Trialbureau Zorgevaluatie, Projectgroepen

PLANNING: Q1/Q2

ACTIE 7: Communicatiemateriaal zorgevaluaties

In 2022 onderzochten we uitgebreid wat de behoeften zijn van patiënten naar dit type informatie. In 2023 besluiten we samen met de HLA-partijen of en hoe we patiënten al voor hun gesprek met een zorgverlener informeren over dat er een kennisvraag is voor hun mogelijke behandeling of diagnostiek. Na dit besluit kunnen concretere acties worden geformuleerd en verdeeld.

WIE: Projectorganisatie en werkorganisatie ZE&GG

PLANNING: Q1/Q2 2023 besluit nemen. Q3/Q4 opvolgende acties uitwerken.

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief