Evalueren

We starten nieuwe zorgevaluaties en ondersteunen en versnellen lopende zorgevaluaties. Ook lossen we samen met de juiste partners belemmeringen bij de uitvoering van zorgevaluaties op.

Ambitie

In 2024 kan elke zorgevaluatie binnen drie maanden na de start voldoende patiënten laten deelnemen (includeren) in alle deelnemende centra, en is 90% van de zorgevaluaties binnen de geplande tijd afgerond.

Wat is evalueren?

Van veel bestaande zorg is nog onbekend of het van meerwaarde is. Om te bepalen welke zorg voor welke patiënt wanneer van meerwaarde is voeren we onderzoek uit. Dat noemen we zorgevaluatie. Zo kijken we bijvoorbeeld of een diagnostische test (zoals een scan of een bloedtest) wel of niet zinvol is, welke behandelingen of geneesmiddelen het meest (kosten-)effectief zijn en hoe vaak mensen op controle moeten komen voor hun aandoening.

Veelgestelde vragen

 • Wie maakt de Evaluatieagenda?

  ZE&GG heeft de Evaluatieagenda in samenwerking met strategisch partner ZonMw gemaakt op basis van openbaar beschikbare gegevens over zorgevaluaties.

 • Wat is de Evaluatieagenda?

  De Evaluatieagenda bevat een niet uitputtend overzicht van de nu lopende zorgevaluaties in Nederland.

 • Waar wordt de Evaluatieagenda voor gebruikt?

  Het doel van de Evaluatieagenda is om alle betrokken partijen inzicht te geven in de lopende zorgevaluaties (per specialisme). Met deze informatie kunnen de HLA-MSZ partijen deelname van zorgevaluaties stimuleren.

 • Voor wie is de Evaluatieagenda?

  De Evaluatieagenda is er voor alle HLA-MSZ partijen en hun achterbannen: patiënten, onderzoekers, zorgaanbieders, onderzoeksfinancierders en ook zorgverzekeraars. Zij willen hiermee verantwoordelijkheid nemen om zorgevaluaties te versnellen.

 • Hoe verhoudt de Evaluatieagenda zicht tot de inclusiemonitor?

  De Evaluatieagenda geeft een overzicht van de lopende zorgevaluaties in Nederland. De Inclusiemonitor is een vervolgstap op de Evaluatieagenda. De Inclusiemonitor maakt inzichtelijk welke zorgevaluaties er lopen, welke zorgaanbieders participeren, hoeveel patiënten deelnemen (geïncludeerd zijn) en hoe het verloop van het aantal deelnemende patiënten (inclusies) over de tijd is.

 • Hoe kan ik me aanmelden voor deelname aan zorgevaluatie(s) als zorgaanbieder?

  Als u wilt meedoen bij een specifieke zorgevaluatie, kunt u contact opnemen met de projectgroep. De meeste zorgevaluaties staan op https://www.zorgevaluatieneder... en hebben daar ook contactgegevens staan. Indien u zich nog aan het oriënteren bent, kunt u contact opnemen met het Trialbureau Zorgevaluatie Nederland, via de contactpagina op deze website.

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief