Pilot Versneld Evalueren deel 1

Pilot Versneld Evalueren voor Wetenschappelijke Verenigingen  

Het eerste deel van de pilot richt zich voornamelijk op ondersteuning vanuit de Wetenschappelijke Verenigingen bij de uitvoer van zorgevaluaties. Eind augustus 2023 zijn alle Wetenschappelijke Verenigingen door het programma ZE&GG uitgenodigd om zich aan te melden voor de pilot Versneld Evalueren. Uit alle aanmeldingen zijn 5 Wetenschappelijke Verenigingen geselecteerd die gezamenlijk een plan van aanpak gaan opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Het primaire doel van het plan is het stimuleren van deelname van patiënten aan zorgevaluaties (patiënteninclusie). De deelnemende Wetenschappelijke Verenigingen zijn: 

  • Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) 

  • Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) 

  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) 

  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) 

  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). 

Achtergrond pilot Versneld Evalueren deel 1 

In de pilot Versneld Evalueren onderzoeken we wat Wetenschappelijke Verenigingen nodig hebben om hun rol te kunnen vervullen bij het opstarten en uitvoeren van zorgevaluaties. Onze verwachting is dat de doorlooptijd van een zorgevaluatie korter wordt als er een (goede) organisatie en/of organisatiestructuur voor zorgevaluaties bij Wetenschappelijke Verenigingen is. Een zorgevaluatie kan dan sneller tot verandering in de praktijk leiden. Dit betekent ook dat het aantal zorgevaluaties, en dus het beantwoorden van kennisvragen, kan worden opgeschaald.  

Belangrijk hierbij is dat de zorgevaluaties aansluiten bij de agendering door de Wetenschappelijke Vereniging, dat de vraagstelling aansluit bij de richtlijn en dat de zorgevaluatie niet concurreert met andere lopende zorgevaluaties. Met regie en coördinatie van Wetenschappelijke Verenigingen starten er nieuwe zorgevaluaties die relevant en haalbaar zijn en waar draagvlak voor is. Voor deze pilot is de rol van de Wetenschappelijke Verenigingen dus erg belangrijk. Ze kunnen in gezamenlijkheid met projectgroepen belemmeringen in de inclusiefase opsporen en helpen oplossen. Ook kunnen zij deelnemende centra stimuleren om patiënten te laten deelnemen in een lopende zorgevaluatie. 

Praktische informatie pilot Versneld Evalueren deel 1: 

Evaluatie: Na afloop van de pilot wordt een onafhankelijk bureau gevraagd om de pilot en alle daarbij betrokken processen te evalueren en daaruit aanbevelingen over wat er in de toekomst nodig is voor systeeminbedding bij alle Wetenschappelijke Verenigingen.  

Budget: Voor deze pilot, de uitvoer van het gezamenlijke plan van aanpak opgesteld door de vijf Wetenschappelijke Verenigingen is een subsidiebudget beschikbaar van €175.000,-. 

Subsidieoproep: Het is een ZonMw-subsidieoproep op uitnodiging voor de pilot Versneld evalueren. Achtergrondinformatie en criteria staan vermeld bij de ZonMw subsidieoproep.  

Tijdpad Deel 1 pilot:

Deadline indienen motivatie

16 oktober 2023

Selectie vijf Wetenschappelijke Verenigingen

Medio november 2023

Deadline indienen gezamenlijk plan van aanpak (uitgewerkte subsidieaanvraag)

8 februari 2024

Uiterlijke startdatum

September 2024

Lijst met geselecteerde zorgevaluaties die binnen de pilot vallen.

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief