Beheer, afsluiting en archivering
Het is belangrijk dat door de projectgroep al in een vroeg stadium nagedacht wordt over beheer, afsluiting en archivering van verzamelde gegevens en/of lichaamsmateriaal.
Voor het beheer, afsluiting en archivering van verzamelde gegevens en studiedocumentatie binnen WMO-plichtig onderzoek is het essentieel dat er een verschil gemaakt wordt in het beheer tijdens het onderzoek en het langdurig beheren (archiveren) van verzamelde gegevens.
In de voorbereidingsfase helpt het opstellen van een datamanagementplan bij het nadenken over de inrichting van het proces tijdens het verkrijgen van de data, maar ook bij de afsluiting en archivering. Templates voor datamanagementplannen worden verstrekt door de subsidiegever of zijn op te vragen bij de verrichter.
Belangrijke aspecten zijn:
- verantwoordelijkheid van gegevensbeheer en beheer van lichaamsmateriaal;
- bewaartermijnen;
- gebruik en hergebruik voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek (volgens de FAIR principes);
- archivering: wanneer, door wie en welke gegevens?
Na analyse van verkregen onderzoeksdata wordt overgegaan op het afsluiten en publiceren van deze data. In de archiveringsfase is het van belang om afspraken te maken over toegang tot de data en wie de verantwoording draagt voor toegang tot en behoud van de verkregen data.
Uniformiteit in een onderzoekscentrum betreffende beheer, afsluiting en archivering dragen tevens bij aan de FAIR datamanagement principes voor de vindbaarheid, reproduceerbaarheid en toegankelijkheid van data. Echter biedt niet ieder onderzoekscentrum een datastructuur voor onderzoeksdata en documentatie. Voor onderzoekers is het van belang om hierbij de AVG wetgeving in acht te nemen en te allen tijde de integriteit van de data en de privacy van de deelnemers binnen het onderzoek te waarborgen.
Ga na binnen het verrichtend centrum wat de procedures en richtlijnen zijn van beheer en archivering van gegevens en lichaamsmateriaal en stem hier op af. Algemene adviezen en richtlijnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden in de Gedragscode voor Gezondheidsonderzoek en de NFU richtlijn Kwaliteitsborging mensgebonden onderzoek (zie bij Links).