Inclusiemonitor

De Inclusiemonitor geeft realtime inzicht in welke zorgevaluaties er vanuit welke discipline lopen, welke zorgaanbieders deelnemen aan de zorgevaluaties en hoeveel patiënten er deelnemen (geïncludeerd zijn). Dit inzicht helpt om de lopende zorgevaluaties te versnellen.

Zoom in op afbeelding

De Inclusiemonitor is handig voor verschillende doelgroepen als middel om de deelname van patiënten aan zorgevaluaties te stimuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld wetenschappelijke verenigingen, raden van bestuur van zorgaanbieders en zorgverzekeraars zien welke zorgevaluaties er lopen, wie er mee doen en wie niet en hoeveel patiënten er per zorgaanbieder deelnemen. 

Met dit inzicht kunnen zij zich inspannen om de inclusiesnelheid te verhogen, bijvoorbeeld door er meer aandacht aan te besteden of door de juist randvoorwaarden te creëren in de kliniek te verbeteren. 

Het doel is uiteindelijk om zorgevaluaties sneller af te ronden zodat de uitkomsten ook sneller in de praktijk geïmplementeerd kunnen worden.

Videos

Veelgestelde vragen

  • Welke zorgevaluaties staan er op de Inclusiemonitor?

    In de Inclusiemonitor staan de zorgevaluaties die zich hebben aangemeld voor de Inclusiemonitor en de zorgevaluaties die gebruik maken van de studiewebsite van www.zorgevaluatienederland.nl. De zorgevaluaties op de Inclusiemonitor zijn met name gefinancierd uit ZonMw programma’s en het programma Leading the Change en ZE&GG.

    Alle zorgevaluaties die zijn opgenomen in de Inclusiemonitor voldoen aan een aantal criteria: 

    1. evaluatie van bestaande zorg, 
    2. deelname van patiënten (inclusies), en 
    3. multicenter trial (in meerdere behandelcentra). Zorgevaluaties die gebruik maken van de werkwebsite www.zorgevaluatienederland.nl zijn automatisch opgenomen in de Inclusiemonitor vanwege de koppeling met deze website.
  • Wat zijn inclusies?

    Inclusies zijn het aantal deelnemende patiënten aan een zorgevaluatie. Includeren is het vinden van patiënten die relevant zijn voor je onderzoek en die mee willen doen aan de zorgevaluatie.

  • Wat is het verschil tussen de Inclusiemonitor en de studiepagina’s op de website van Zorgevaluatie Nederland?

    De Inclusiemonitor maakt inzichtelijk welke zorgevaluaties er lopen, welke zorgaanbieders participeren, hoeveel patiënten deelnemen (inclusies) en hoe het verloop van het aantal deelnemende patiënten over de tijd is. Ook biedt de Inclusiemonitor de mogelijkheid om zorgaanbieders te vergelijken en biedt het inzicht in patiëntdeelname aan zorgevaluaties binnen een bepaald specialisme.

    Op de studiepagina’s op de website van Zorgevaluatie Nederland is informatie op het niveau van de individuele zorgevaluatie te vinden. Denk dan aan meer informatie over de inhoud van de studie, de voortgang van het aantal deelnemende patiënten (inclusies) over tijd en bij de deelnemende zorgaanbieders, relevante documentatie en contactpersonen van de studie. Wanneer een zorgevaluatie op de Inclusiemonitor staat en u meer informatie over de zorgevaluatie wilt, klikt u vanuit de Inclusiemonitor direct door naar de studiepagina op Zorgevaluatie Nederland.

  • Wat is een inclusiefase?

    De inclusiefase is de fase van de zorgevaluatie waarin patiënten deelnemen aan een zorgevaluatie.

  • Wat is de Inclusiemonitor?

    De Inclusiemonitor is een online tool waarmee we inzicht geven in welke zorgevaluaties er bij welke zorgaanbieders lopen en hoeveel patiënten er bij de betreffende zorgaanbieder deelnemen aan zorgevaluaties. De Inclusiemonitor is zo een middel om te stimuleren dat niet alleen de projectgroep van de studie, maar ook anderen verantwoordelijkheid nemen voor de voortgang van zorgevaluaties. De Inclusiemonitor brengt deze voortgang in kaart.

  • Waarom is includeren zo belangrijk?

    Met zorgevaluaties zoeken we antwoorden op vragen die ons helpen te bepalen welke behandeling het beste is voor een bepaalde patiënt. Om een vraag betrouwbaar te kunnen beantwoorden, moeten de gegevens van grote groepen patiënten met elkaar vergeleken worden. Daarvoor is de medewerking van patiënten nodig. Zij worden daarvoor gevraagd door hun behandelend arts. Een patiënt die meedoet aan een zorgevaluatie, is geïncludeerd. Zolang er niet genoeg patiënten meegedaan hebben aan een zorgevaluatie, blijft een vraag openstaan en blijft het onduidelijk wat de beste behandeling is voor een patiënt. Daarom is het includeren van patiënten zo belangrijk bij een zorgevaluatie.

  • Waarom is er een Inclusiemonitor?

    In Nederland willen we graag dat patiënten de bewezen beste zorg krijgen. We onderzoeken welke behandeling bij welke aandoening en welke patiënt nou eigenlijk het beste is. Dit doen we in vergelijkende studies waarin we kijken of behandeling A of behandeling B het beste werkt. Deze studies noemen we zorgevaluaties.

    Zorgevaluatie doen we samen; patiënten, onderzoekers, zorgaanbieders, onderzoeksfinancierders en ook zorgverzekeraars willen verantwoordelijkheid nemen voor onderzoek waarin bestaande behandelingen met elkaar vergeleken worden. Daarvoor is het van belang dat we allemaal zicht hebben op wat er gebeurt. Welke zorgevaluaties lopen er bij zorgaanbieders? Hoeveel patiënten nemen er deel (inclusies)? Hoe is het verloop van het aantal deelnemende patiënten (inclusies)? Hoe gaat het met het aantal deelnemende patiënten (inclusies) van zorgevaluaties binnen een bepaald specialisme? Dat en meer kan met de Inclusiemonitor in kaart gebracht worden.

  • Voor wie is de inclusiemonitor?

    De data uit de Inclusiemonitor is voor verschillende partijen relevant. We noemen een aantal voorbeelden:

    Een projectleider kan op basis van informatie uit de Inclusiemonitor kiezen welke zorgaanbieders te vragen om mee te doen met een zorgevaluatie;

    Een Raad van Bestuur krijgt inzicht in welke zorgevaluaties in het centrum lopen, hoe geïncludeerd wordt en hoe dat zich verhoudt tot andere vergelijkbare zorgaanbieders;

    Een wetenschappelijke vereniging ziet welke zorgevaluaties binnen hun specialisme lopen en hoe die studies includeren;

    Een verzekeraar ziet welke zorgaanbieders actief zijn bij de uitvoer van zorgevaluaties en hoe zij includeren.

  • Van wie is de Inclusiemonitor?

    De Inclusiemonitor is een product van het programma ZE&GG, Leading the Chance en Trialbureau Zorgevaluatie Nederland. ZonMW ondersteunt het belang van de Inclusiemonitor.

  • Kan mijn zorgevaluatie ook in de Inclusiemonitor worden opgenomen?

    Zeker! Alle zorgevaluaties die aan de criteria 

    1. evaluatie van bestaande zorg, 
    2. deelname van patiënten (inclusies), en 
    3. multicenter trial (in meerdere behandelcentra) voldoen worden opgenomen in de Inclusiemonitor.
  • Hoe kan mijn zorgevaluatie in de Inclusiemonitor worden opgenomen?

    Bent u een projectleider van een zorgevaluatie van het programma Leading the Change (LtC)? Dan hoeft u niets te doen (behalve het handmatig bijwerken van de inclusies op Zorgevaluatie Nederland indien u dit al deed). Uw zorgevaluatie wordt verder automatisch meegenomen in de Inclusiemonitor vanwege de koppeling met de website Zorgevaluatie Nederland.

    Bent u een projectleider met een zorgevaluatie waarvan de randomisatie in Castor plaatsvindt? Dan kunt u zich bij ons melden om een automatische koppeling met de Inclusiemonitor te maken. Om een automatische koppeling te maken zijn enkele handelingen nodig. Neem contact op via inclusiemonitor@zorgevaluatiegepastgebruik.nl, dan delen we hoe dit werkt.

    Bent u een projectleider die niet via Castor randomiseert? Meldt u zich dan ook via inclusiemonitor@zorgevaluatiegepastgebruik.nl. Een automatische koppeling is (nog) niet mogelijk. De inclusies moeten hierdoor handmatig ingevoerd worden. We helpen u hier graag bij. Op termijn wordt de Inclusiemonitor verder doorontwikkeld, zodat data uit de meest gebruikte randomisatiesoftware automatisch in de Inclusiemonitor worden weergegeven.

  • Hoe kan ik een grafiek van de Inclusiemonitor weergeven op mijn website?

    Een grafiek kunt u via een URL of embedded code weergeven op een andere website. De data wordt vervolgens real time op de andere website weergegeven.

    In uw eigen account kunt u de grafieken die u hebt gemaakt opslaan. Ga naar de grafiek in uw account die u op een andere website wilt weergeven. Klik rechts bovenin op de drie puntjes. Zo kopieert u de URL of embedded code. Door die op een andere website te plakken wordt de grafiek real time zichtbaar.

  • Hoe kan ik contact opnemen met de makers van de Inclusiemonitor?

    We helpen u graag. Neemt contact met ons op via: inclusiemonitor@zorgevaluatiegepastgebruik.nl.

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief