LIMONCELLO

De LIMONCELLO zorgevaluatie onderzoekt bij oudere patiënten die zijn opgenomen wegens bijwerkingen van medicijnen of een nieuwe opname voorkomen kan worden. Hiervoor wordt er samengewerkt tussen behandelend arts(en), apotheker, huisarts en overlegd met de patiënt zelf en eventuele mantelzorgers.

Achtergrond

Naarmate mensen ouder worden, gebruiken ze meer medicijnen. Het gebruik van verschillende medicijnen vergroot het risico op bijwerkingen; 10% van de acute opnames van ouderen heeft te maken met hun medicatie. In de afgelopen jaren zijn er al meerdere aanpassingen geweest in de standaardzorg, maar is dit probleem niet kleiner geworden.

Onderzoek

Er gaan acht academische ziekenhuizen en acht grote ziekenhuizen meedoen. De helft daarvan gaat de systematische samenwerking invoeren rond medicijngebruik bij deze groep patiënten. Welke ziekenhuizen dat zijn, wordt door loting bepaald. Ieder ziekenhuis moet 161 patiënten vinden die toestemming geven voor het gebruik van hun data. Dat zijn in totaal 2576 patiënten.

Resultaat

Het doel van het onderzoek is om vast te stellen of deze samenwerking rond de medicatie zorgt voor minder bijwerkingen bij en heropnames van patiënten, en of de patiënten minder medicijnen nodig hebben en wat het effect is op hun kwaliteit van leven. Er wordt ook gekeken naar de gevolgen voor kosten: hoeveel wordt er bespaard door minder heropnames, en hoeveel extra kosten zijn er door de verschillende zorgverleners die betrokken worden.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase: Polifarmacie bij ouderen

Bespreek dit onderwerp op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.