Co-creatie zorgevaluaties
Binnen het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik is door de MSZ partijen een werkwijze ontwikkeld voor het gezamenlijk opzetten van zorgevaluatie: de ZE&GG co-creatie. Het doel hiervan is om een zorgevaluatie op te zetten die een maatschappelijk relevante kennisvraag beantwoordt en daadwerkelijk leidt tot een verandering in de praktijk.
Aansluiting tussen onderzoek en praktijk
Aanleiding voor de nieuwe werkwijze is dat een aanzienlijk deel van de resultaten uit zorgevaluaties helaas geen weg vinden naar de praktijk. Dit omdat partijen die met de implementatie van de resultaten aan de slag moeten vaak niet betrokken zijn bij de opzet van een onderzoek. Hierdoor sluiten de praktijk en het onderzoek niet altijd goed op elkaar aan. Daarom is het belangrijk aan de voorkant al met elkaar scherp te krijgen waar het onderzoek over moet gaan en op welke manier het uitgevoerd moet worden. De verwachting is dat onderzoek en praktijk dan beter op elkaar aansluiten en kennis uit zorgevaluaties sneller in de praktijk belanden.
Zorgevaluatie opzetten
Het opzetten van een zorgevaluatie doen we samen. En wie doet wat?
De projectgroep ontwikkelt een zorgevaluatie en wordt begeleid door adviseurs Zorgevaluaties van ZE&GG: samen met patiëntvertegenwoordigers, wetenschappelijke verenigingen, zorgverzekeraars en het Zorginstituut.
Methodologen ondersteunen bij de studieopzet.
Door deze intensieve samenwerking ontstaat steun van alle betrokken MSZ partijen en worden zorgevaluaties gestart die echt een bijdrage leveren aan de bewezen beste zorg voor patiënten.
Twee fasen in co-creatie zorgevaluaties
De co-creatie bestaat gemiddeld uit vier bijeenkomsten verdeeld over twee fasen. Elke fase duurt twee à drie maanden met halverwege een go – no go moment.
Fase 1 co-creatie zorgevaluatie
In de eerste fase ligt de nadruk op het gezamenlijk specificeren en vaststellen van de volgende onderwerpen:
Kenmerken van de patiëntengroep;
De te onderzoeken behandeling(en);
Waarmee moet(en) de te onderzoeken behandeling(en) vergeleken worden;
Wat is de belangrijkste uitkomstmaat op basis van de kennisvraag die beantwoord gaat worden. Deze uitkomstmaat moet voor patiënten een belangrijke maat zijn, bijvoorbeeld kwaliteit van leven;
Welk klinisch relevant verschil moet op de uitkomstmaat gevonden worden;
Wat wordt de studieopzet voor het onderzoek;
Wat is de haalbaarheid van de studie in de praktijk.
Go of no go plan van aanpak
Op basis van het voorstel uit de eerste fase wordt aan de betrokken partijen formeel akkoord gevraagd op het plan van aanpak. De partijen hebben de gelegenheid hun achterban te raadplegen. In een verklaring wordt door de betrokken Wetenschappelijke Verenigingen (en het Zorginstituut wanneer het een pakketvraag betreft) aangegeven dat ze vertrouwen hebben in de studieopzet, wat zal leiden tot passend bewijs voor een sterke aanbeveling in de richtlijn en/of het beantwoorden van de pakketvraag: leidt het resultaat uit de studie ook echt tot verandering in de praktijk?
Fase 2 co-creatie zorgevaluatie
Met de tweede fase wordt gestart wanneer het plan van aanpak een ‘go’ heeft gekregen. In deze fase wordt gewerkt aan de details van het onderzoeksvoorstel.
Onderdelen van het onderzoeksvoorstel:
Vaststellen van de in- en exclusiecriteria;
Secundaire uitkomstmaten;
Te gebruiken vragenlijsten;
Uitwerking van het plan van aanpak;
Patiëntenparticipatieplan;
Begroting;
Implementatieplan.
De co-creatie resulteert in een uitgewerkte subsidieaanvraag die bij ZonMw wordt ingediend, gesteund door alle betrokken partijen (artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, het Zorginstituut en patiënten). Een onafhankelijke commissie van ZonMw beoordeelt het onderzoeksvoorstel op kwaliteit en beslist of subsidie wordt verstrekt. Bij akkoord kan de studie rekenen op de steun van alle samenwerkende MSZ partijen binnen het programma ZE&GG.
Vragen?
Stel je vragen over de co-creatie werkwijze via agenderen@zorgevaluatiegepastgebruik.nl