Pilot Versneld Evalueren gestart

Evalueren Zorgevaluatie actueel

Maandag 2 september is de pilot Versneld Evalueren gestart! In deze pilot kijken we naar wat nodig is om de doorlooptijd van een zorgevaluatie te verkorten.

We bekijken het op twee manieren: via wetenschappelijke verenigingen (wv-en) en binnen zorginstellingen. 

Wat is er nodig?  En wie doet mee? 

Vijf wv-en hebben de handen ineengeslagen en met elkaar onderzocht wat ze nodig hebben om hun rol te kunnen pakken bij de opstart en uitvoering van zorgevaluaties. Het gaat om:  

  • Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) 

  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) 

  • Nederlandse Vereniging Obstetrie Gynaecologie (NVOG) 

  • Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK) 

  • Nederlandse Vereniging Neurologie (NVN) 

Op basis van vooraf opgestelde criteria vallen acht zorgevaluaties binnen de pilot: PROMISE-P, de Pneumotrial, de FOil, de PREMI, de OxyKids, de Salbutamol IV, de REPEAT en de SAFEST.  In de vorm van een plan van aanpak konden de zorginstellingen waar de zorgevaluaties lopen een aanvraag voor deelname indienen. 

De negen zorginstellingen die starten met de pilot zijn het Catharinaziekenhuis, Gelre, Isala, JBZ, OLVG, Rijnstate, UMCG, VieCuri en het Zuyderland. De komende 12 maanden laten deze zorginstellingen zien hoe het verbeteren van de organisatiestructuur kan bijdragen aan een versnelling van de inclusieperiode van zorgevaluatieonderzoek.  

Hoe verder? 

Via startgesprekken tussen de zorginstellingen, een beleidsmedewerker en adviseur zorgevaluatie van het programma ZE&GG zien we enkele overeenkomsten in de plannen van aanpak, zoals het optimaliseren van ict-toepassingen voor identificatie van geschikte deelnemers en inzet van onderzoekspersoneel. Ook bleek uit de gesprekken dat er grote behoefte is aan ‘leren van elkaar’. Daarom zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd en wordt actief gestuurd op samenwerking en uitwisseling van kennis tussen de zorginstellingen. Via een samenwerkomgeving in Microsoft Teams wordt informatie uitgewisseld door medewerkers van de wv-en, zorginstellingen, projectgroepen en het programma ZE&GG. Elke zorginstelling wordt, net als de acht zorgevaluaties, worden komend jaar ondersteund door een adviseur zorgevaluatie van het programma ZE&GG.  

Effectiviteit van de pilot Versneld Evalueren 

Door middel van actieonderzoek gaat bureau Pluut & Partners een onafhankelijke evaluatie doen om de effectiviteit van de pilot te kunnen vaststellen. Ze zijn vanaf de start aangesloten en onderhouden nauw contact met de betrokkenen binnen de pilot. 

Reageer op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.