OPTI-PAD
Met de OPTI-PAD zorgevaluatie wordt onderzocht welke nazorg strategie na succesvolle revascularisatie bij patiënten met kritieke ischemie de beste zorg levert voor minder kosten.
Achtergrond
Patiënten met ernstige vernauwingen van de slagaders in de benen (kritieke ischemie) hebben vaak pijn en wonden aan de voeten. Deze patiënten krijgen een interventie om de bloedstroom te verbeteren (revascularisatie) en daardoor de klachten te verminderen. Ondanks deze interventie ontwikkelt de helft van deze patiënten uiteindelijk in het eerste jaar na de interventie ernstige problemen zoals amputatie, acute vaatafsluiting van het been en overlijden. Een oorzaak kan zijn dat de nazorg na revascularisatie niet gestandaardiseerd is.
Onderzoek
Bij de poliklinische nazorg zijn er twee strategieën om patiënten te vervolgen. De ene strategie bestaat uit periodieke controles waarbij gekeken wordt naar klachten van de patiënt. Er wordt actie (opnieuw interventie) ondernomen bij onvoldoende wondgenezing of wanneer de patiënt weer pijn ervaart. De andere strategie bestaat uit periodieke controles zoals bovengenoemd, maar ook met regelmatige duplex echografie van de bloedvaten. In het geval van een teruggekeerde vaatvernauwing wordt dan ook een dotterbehandeling gedaan, zelfs wanneer die vernauwing nog geen klachten veroorzaakt. In Nederland worden beide strategieën even vaak toegepast. We weten niet welke strategie het beste is. In de OPTI-PAD zorgevaluatie wordt onderzocht welke nazorg strategie de beste zorg levert voor minder kosten. Dit wordt gedaan in veertien ziekenhuizen in Nederland.
Er zijn twee armen:
Interventie arm met proactieve follow-up: poliklinisch consult met duplexsurveillance op vaste momenten na revascularisatie.
De vergelijking is met de reactieve follow-up: poliklinisch consult voor wondverzorging/anamnese volgens de gebruikelijke praktijk van het deelnemende centrum.
Resultaat
Het is te verwachten dat de proactieve aanpak met duplexsurveillance leidt tot betere klinische uitkomsten, met minder gevallen van majeure amputaties, acute beenischemie, ingrijpende re-interventies en mortaliteit na één jaar. Waarschijnlijk gaat deze strategie gepaard met hogere kosten door de inzet van duplexechografie en een toename van het aantal re-interventies. Echter, de verwachte afname in amputaties en mortaliteit weegt zwaarder, waardoor de proactieve aanpak uiteindelijk ook kosteneffectief zal zijn.
Kennisagenda
Dit onderzoek sluit aan op de kennisagenda van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.
Richtlijn
Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase: Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV).