GO TEST

GO TEST: Jicht: Urinezuur verlagende behandeling, behandel-naar-doel (BND) of behandel-naar-symptoom (BNS) aanpak?

De GO TEST zorgevaluatie onderzoekt of bij patiënten met jicht de behandel-naar-doel (BND) aanpak of de behandel-naar-symptoom (BNS) aanpak beter werkt en wat het effect op de kosten is van beide behandelstrategieën. Bij de GO TEST OVERTURE zorgevaluatie wordt gekeken naar patiënten die starten met medicijnen voor de behandeling van jicht, bij de GO TEST FINALE zorgevaluatie naar patiënten die al langer met medicijnen behandeld worden en minstens een jaar geen aanvallen meer hebben gehad.

Achtergrond

In Nederland heeft ruim 1 op de 50 mensen jicht. Jicht wordt gekenmerkt door pijnlijke aanvallen doordat urinezuur kristallen in gewrichten en weke delen voor een ontstekingsreactie zorgen. Deze aanvallen kunnen tot schade aan de gewrichten leiden. De lange termijn behandeling van jicht is gebaseerd op het verminderen van het urinezuur in het bloed om zo de kans op nieuwe jichtaanvallen te verminderen. Hiervoor worden urinezuur verlagende medicijnen gebruikt. Bij de behandel-naar doel (BND) aanpak wordt het gehalte urinezuur in het bloed levenslang onder een bepaald niveau gehouden. Bij de behandel-naar-symptoom (BNS) aanpak worden medicijnen gedoseerd op basis van klachten.

Onderzoek

In deze zorgevaluatie, uitgevoerd in 14 ziekenhuizen, worden twee bestaande behandelstrategieën vergeleken. Door loting worden 620 patiënten met jicht, 310 in de GO TEST OVERTURE en 310 in de GO TEST FINALE, toegewezen aan een van deze strategieën.

Resultaat

Het doel van de zorgevaluatie is om te kijken of de BND aanpak of de BNS aanpak leidt tot minder klachten bij patiënten en tot een daling van de zorgkosten.

Kennisagenda

Dit onderzoek sluit aan op de kennisagenda van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Bespreek dit onderwerp op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.