Zorgevaluatie en Gepast Gebruik bij Eenvandaag Radio en TV

Eenvandaag besteedde op radio en tv volop aandacht aan de ziekenhuizen die keihard werken om bewezen ineffectieve zorg uit het ziekenhuis te bannen. Door de afspraken tussen de NVZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn inmiddels al driekwart van de gekozen onderwerpen van de Implementatieagenda deels of volledig geïmplementeerd. En we pakken door; vanaf nu pakken de ziekenhuizen elk jaar weer 10 andere onderwerpen op.

Reportage vanuit Zuyderland Ziekenhuis

In de tv-uitzending van Eenvandaag volgen we verpleegkundige Fran Peerboom in het Zuyderland Ziekenhuis die vertelt hoe ze niet langer pleisters plakken op bepaalde wonden en hoe ze onnodige katheters voorkomen. "We hopen daarmee niet alleen de zorg efficiënter en minder duur te maken, maar ook meer tijd voor andere, belangrijke zorgtaken over te houden."

Gynaecoloog Josje Langenveld vertelt hoe moeilijk het is om routinematige zorg te veranderen, zoals het maken van echo's van ongeboren baby's. "Geen enkele arts of verpleegkundige gaat 's ochtends naar het werk met het idee onzinnige zorg te willen leveren. Maar het is niet zo makkelijk om de schakelaar om te zetten, ook omdat patiënten nadrukkelijk om bepaalde behandelingen vragen. Zoals een echo van een ongeboren baby, ook al is dat medisch gezien niet altijd noodzakelijk.", zegt gynaecoloog Langenveld.

Ook Karel Hulsewé, chirurg en lid van de Raad van Bestuur van het Zuyderland Ziekenhuis benadrukt dat deze verandering niet alleen veel vraagt van de medewerkers in het ziekenhuis. "Het vergt zeker ook wat van de patiënten en de maatschappij, want als we met elkaar hebben vastgesteld dat bepaalde behandelingen en controles niet nodig en niet zinvol zijn, dan moeten we ook accepteren dat je dat niet krijgt."

Radio uitzending Eenvandaag

ZE&GG Programmavoorzitter Sjoerd Repping geeft vanuit de tv-studio nog een toelichting op de Implementatieagenda en legt uit dat alle ziekenhuizen keihard werken om zoveel mogelijk bewezen ineffectieve zorg uit het ziekenhuis te mijden. Repping is ook live te horen in de radio uitzending van Eenvandaag (terugluisteren vanaf 30.40).

Reageer op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.