Masterclass over inclusief zorgevaluaties uitvoeren door Stichting Pharos
Wat kun je als onderzoeker doen om juist die mensen, die je snel misloopt, wél te bereiken en te betrekken? En hoe weet je of jouw zorgevaluatie relevant is voor hun situatie? Op 11 mei organiseerde ZE&GG een online masterclass door Stichting Pharos (expertisecentrum gezondheidsverschillen) voor de projectgroepen van de ZE&GG subsidieronde 2020.
Het belang van inclusief onderzoek doen
De gezondheidsverschillen in Nederland zijn groot en worden steeds groter. Juist de mensen met de meeste gezondheidsproblemen, vaak veroorzaakt door sociaal-economische omstandigheden, ontbreken in het gezondheidsonderzoek en in zorgevaluaties. De uitkomsten zeggen niets over hun ervaringen, maar worden wel gebruikt voor nieuw beleid. Zo kan onderzoek onbedoeld bijdragen aan het vergroten van de kloof tussen groepen burgers. Daarom is het doen van inclusief onderzoek zo belangrijk.
Maar hoe doe je dat?
In de bijeenkomst ging het over de onderzoeksvraag, het onderzoeksdesign, geschikte methoden van onderzoek, werving van respondenten, een begrijpelijke informatiebrief en toestemmingsformulier, begrijpelijke en toegankelijke vragenlijsten en analyse van onderzoeksgegevens. Twee experts van Pharos deelden wat je kunt doen om iedereen bij een zorgevaluatie te betrekken. Voor veel onderzoekers was de problematiek herkenbaar. Zij hadden bijvoorbeeld vragen over de mogelijkheid om bepaalde gegevens te verzamelen binnen de regels van de AVG en hun werkgever. Pharos had al adviezen om dit toch mogelijk te maken.
Na deze bijeenkomst kunnen de projectgroepen nog een jaar lang gebruik maken van advies en begeleiding op maat van een expert van Pharos.