Hoe regel je ondersteuning van een zorgevaluatie bij kleinere zorgaanbieders?
Een researchmedewerker die lokaal beschikbaar is voor logistiek en data-invoer helpt enorm bij de uitvoering van een zorgevaluatie. De zorgverleners worden ontlast en het lukt het beter om te werken volgens protocol en wet- en regelgeving.
Maar hoe kun je dat regelen bij een kleiner ziekenhuis dat niet aan veel studies meedoet? Arts-onderzoeker Bo van der Weijden en projectleider Frans Plötz van de EOS calculator studie liepen hier tegenaan bij enkele ziekenhuizen in de regio Amsterdam. De onderzoekers van de neoPARTNER, een andere studie rond pasgeborenen, bleken met hetzelfde probleem te zitten. Samen met hen zijn ze gaan rondvragen of er bij een groter ziekenhuis wat capaciteit “over” was.
Die vonden ze bij Joint Research, het researchbureau orthopedie binnen het OLVG. Vijf researchmedewerkers van dat bureau werden door de onderzoekers bijgeschoold in het onderwerp. De onderzoekers zorgden voor een SOP met terminologie en waren laagdrempelig bereikbaar voor vragen. Op deze manier konden de twee studies in drie ziekenhuizen professioneel en met continuïteit ondersteund worden.
Wat hielp was de wijze waarop de financiering van de lokale uitvoeringskosten begroot was: een vaste opstartvergoeding, een beperkte vergoeding per deelnemende patiënt en vergoeding van de lokale researchmedewerker op basis van werkelijk gemaakte kosten. Voor deze drie ziekenhuizen heeft de projectgroep dat laatste bedrag zelf gebruikt voor de inzet van Joint Research OLVG.
Een mooie samenwerking buiten de kaders van instellingen en specialismes die heeft bijgedragen aan een voortvarende afronding van twee zorgevaluaties!