Terugblik: ZE&GG Zorgevaluatie Onderzoekerdag 2025
We kijken terug op een inspirerende middag in het Beatrix gebouw in Utrecht. Deze middag stond in het teken van kennisdelen, netwerken en uitwisselen van tips & tricks met betrekking tot evaluatieonderzoek doen. Dit met als doel deelnemers concrete handvatten meegeven om vol enthousiasme door te gaan met zorgevaluatie onderzoek. De aanwezigen vertegenwoordigden diverse groepen die vanuit hun functie bezig zijn met de uitvoer van zorgevaluatie onderzoek.
Kennisquiz en ervaringsdeskundigen aan het woord
Hanna Willems trapte de middag af met een hartelijk welkom en nam ons mee in waarom zorgevaluatie onderzoek doen zo belangrijk is en blijft. Om iedereen bij de les te houden en kennis bij te spijkeren over evaluatieonderzoek doen, speelden we tussendoor een kennisquiz met prikkelende vragen!
Daarna volgde een groepsgesprek met Leon M.G. Moons van de CROSSROADS-studie. Hij deelde ervaringen over de samenwerking en opzet van de zorgevaluatie en in het bijzonder over de samenwerking met alle betrokken partijen binnen de co-creatie.
De rol en betrokkenheid van de patiënt bij een zorgevaluatie werd verder uitgelicht. Patiëntvertegenwoordiger Joost Groen vertelde als ervaringsdeskundige over wat de meerwaarde van een patiëntvertegenwoordiger kan zijn bij de opzet van een onderzoek. Een mooie boodschap om mee te nemen:
"Leer je patiëntvertegenwoordiger kennen! Wie is de persoon en luister naar wat ze kunnen, weten en willen."
Samenvatting workshops
De deelnemers volgden allemaal twee van de zes workshops die werden aangeboden met verscheidene onderwerpen, waar zij vooraf hun voorkeur voor hadden opgegeven. Een korte samenvatting van alle workshops:
1. Workshop: Hoe vergroen ik mijn onderzoek?
In deze workshop gingen we in op de klimaat-en milieu-impact van het wetenschappelijk onderzoek zelf, een onderwerp waar nog weinig aan gedacht wordt. We bespraken 3 aspecten:
Research waste: Is de klimaat-impact van het onderzoek te verantwoorden en draagt het onderzoek daadwerkelijk bij aan het oplossen van een klinisch probleem?
Verduurzaming van het onderzoek zelf: hiervoor is een checklist beschikbaar.
Duurzaamheidsuitkomsten meenemen in het onderzoek, zodat deze na afloop meegewogen kunnen worden in een beslissing naast effectiviteit, kosten en arbeidsinzet.
2. Workshop: SAP & databouw
In de workshop SAP & databasebouw werd het belang van een goed en tijdig begin met het statistisch analyse plan en de database besproken samen met een korte uitleg over de opbouw van de SAP en database. Deelnemers met verschillende achtergronden (bijv. (arts-)onderzoekers, epidemiologen, research personeel) deden mee aan deze workshop. Door de verschillende invalshoeken van deelnemers was het een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.
3. Workshop: Patiëntenparticipatie in onderzoek – ‘hoe doe je dat nou?’
Tijdens de workshop hebben we het gehad over de definitie van patiëntenparticipatie en het verschil tussen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. We bespraken de meerwaarde van patiëntenparticipatie in onderzoek voor de relevantie, de haalbaarheid en de implementatie van studieresultaten. Aan de hand van twee casussen met persona’s brainstormden we wie je het beste bij jouw onderzoek kan betrekken wat betreft patiëntenparticipatie en welke participatie ‘niveaus’ er zijn. Tot slot bespraken we de participatiematrix en andere tools die kunnen helpen om patiëntenparticipatie te inbedden in jouw onderzoek.”
4. Workshop: Onderzoeksresultaten implementeren in de klinische praktijk
Onderzoekers steken veel tijd en energie in de opzet en uitvoer van het onderzoek met als doel resultaat te behalen met een publicatie als kers op de taart. Maar wat gebeurt er verder met de onderzoeksresultaten? Hoe zorg je ervoor dat resultaten toegepast worden in de praktijk?
Tijdens de workshop namen we deelnemers mee in ‘wie en wat’ is daarbij nodig? Welke stappen moet je nemen? En hoe zorg je ervoor dat resultaten geborgd worden?
De belangrijkste boodschap: denk bij het opzetten van je studie samen met betrokken stakeholders al vroegtijdig na over de toepassing van je resultaten in de praktijk.
5. Workshop: Informed Concent formulier invullen - Tips en Tricks
In een interactieve workshop ‘Informed Consent’ bespraken we de meest voorkomende punten op een correct ingevuld Informed Consent formulier. Deelnemers kregen een foutief ingevuld Informed Consent formulier en moesten vervolgens zelf de fouten identificeren. Tijdens de nabespreking werden praktijkervaringen uitgewisseld.
6. Workshop: De rol van de wetenschappelijke vereniging bij zorgevaluatie
In deze workshop gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de rol van de wetenschappelijke verenigingen (wv) bij zorgevaluatie. Hierbij lag de focus op het laaghangend fruit: wat is er nu al mogelijk? Maar ook werd gedroomd over hoe een ideale situatie eruit zou moeten zien. Algemene conclusie is dat er zeker een rol voor de wv ligt binnen zorgevaluatie. De precieze invulling hiervan wordt verder vormgegeven binnen de pilot Versneld Evalueren.
Take home message en mooie quotes van deelnemers
We hebben een paar mooie quotes opgehaald van deelnemers wat de opbrengst en impact van de ZE&GG Zorgevaluatie Onderzoekerdag mooi samenvatte.
“ZE&GG is here to stay en wij moeten er wat mee”
“Je doet het samen, niet alleen. Samen kun je meer dan alleen”
“Trots dat ik hier onderdeel van mag zijn”
“Hoopvol dat ZE&GG bestaat”
“Jammer dat ZE&GG niet méér leeft in ons ziekenhuis. Ziekenhuis breed is het nog niet bekend”
We zijn dan ook hoopvol dat Zorgevaluatie en Gepast Gebruik integraal onderdeel wordt van het reguliere zorgproces, waarbij we het onbekende evalueren, we bewezen effectieve zorg implementeren, we stoppen met zorg die geen meerwaarde biedt en de patiënt daardoor de bewezen beste zorg krijgt.
Tot volgend jaar op de ZE&GG Zorgevaluatie Onderzoekerdag!
Heb je vragen?
Neem contact met ons op via evalueren@zorgevaluatiegepastgebruik.nl.