Evaluatie pilot Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik: Agenderen

Cirkel van gepast Gebruik actueel agenderen systeeminbedding

In de pilot Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik: Agenderen, is door de MSZ-partijen en ZE&GG een nieuwe aanpak opgezet om impactvolle zorgevaluaties op te zetten.

Deelnemers co-creatie enthousiast over nieuwe aanpak 

Deelnemers en partijen die het afgelopen jaar betrokken zijn geweest bij de het gezamenlijk agenderen en opstellen van zorgevaluatie onderzoek zijn enthousiast over de aanpak. Dit is één van de belangrijkste conclusies uit het evaluatierapport van Pluut & Partners, die samen met Bureau Significant, de pilot Systeeminbedding CvGG: Agenderen hebben geëvalueerd. Hiervoor is een vragenlijst uitgezet, zijn interviews met deelnemers afgenomen en zijn verschillende bijeenkomsten door hen bijgewoond.  

Evaluatie pilot 

De evaluatie van de pilot was zo opgezet dat lessen en aanbevelingen al gedurende de uitvoer verwerkt konden worden. Deze actiegerichte en lerende evaluatie heeft er daardoor voor gezorgd dat tijdens het proces al is bijgestuurd. Zo zijn rollen duidelijker beschreven, is informatievoorziening uitgebreid en is ook de inhoud van de co-creatiebijeenkomsten aangepast. Hiervoor waren tussentijdse bijeenkomsten van ZE&GG met Pluut & Partners, Bureau Significant en met de betrokken MSZ-partijen. Afgelopen maand kwam de eindrapportage. 

“Wat mij opviel is het grote enthousiasme en eigenaarschap voor de pilot werkwijze. Ondanks de tijdsdruk en extra inspanning die een nieuwe werkwijze vraagt, zette iedereen een extra stap om de werkwijze samen te ontwikkelen", zegt Vicky Drost van Bureau Significant.

Aanbevelingen uit het rapport 

De eindrapportage geeft het enthousiasme van de betrokkenen goed weer. Al zijn er natuurlijk ook aanbevelingen voor de toekomst. Zo was de tijdsinvestering fors en zijn niet alle onderdelen van de co-creatie relevant voor alle partijen. Daarnaast moet gekeken worden naar een werkwijze waardoor vooral patiëntvertegenwoordigers nog beter kunnen meedenken en beslissen over medisch en wetenschappelijk inhoudelijke onderwerpen. De onafhankelijke begeleiding en ondersteuning door ZE&GG (voorzitter, methodoloog en adviseur zorgevaluatie) werd door alle partijen zeer gewaardeerd. De aanbevelingen uit het rapport zijn samen met de verschillende partijen op een mooie middag in september verwerkt in de plannen voor de komende subsidieoproep en co-creatietrajecten die medio 2025 van start gaan. 

Wat is de pilot Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik: Agenderen 

In deze aanpak staat samenwerking centraal, en dat begint al bij het selecteren van de juiste kennisvragen. De breed gedragen onderwerpen vanuit het Zorginstituut Nederland en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten zijn vervolgens in co-creatie uitgewerkt tot volledige en gesteunde subsidieaanvragen. Tijdens de co-creatie hebben de betrokken MSZ-partijen gezamenlijk gewerkt aan de uitwerking van het onderzoek en wat er nodig is om passend bewijs te leveren om de kennisvragen te beantwoorden. Ook zijn de belemmeringen in kaart gebracht. Door dit allemaal vanaf het begin samen te doen, verwachten we dat de onderzoeken korter duren en de uitkomsten sneller geïmplementeerd kunnen worden zodat patiënten de bewezen beste zorg krijgen. 

Bekijk het eindrapport van de pilot Systeeminbedding CvGG: Agenderen

Reageer op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.