Nieuwe spiegelinformatie beschikbaar voor onderwerpen Implementatieagenda in week 49

Implementeren en monitoren implementatieagenda monitoren spiegelinformatie

Voor 7 onderwerpen op de ZE&GG Implementatieagenda heeft het programma ZE&GG spiegelinformatie ontwikkeld. Deze spiegels zijn samen met verschillende groepen experts van Wetenschappelijke Verenigingen en zorgverzekeraars tot stand gekomen.

De onderwerpen zijn vormgegeven in 5 Uniforme Data Definities (UDDs). Met deze spiegelinformatie kan de implementatie van de onderwerpen gemonitord worden. In de week van 4 december 2023 (week 49) worden de UDD's en de bijbehorende Landelijke Monitor (anoniem) gepubliceerd op de website van ZE&GG. 

Het gaat om de volgende onderwerpen op de ZE&GG Implementatieagenda: 

  • VK-INT-005     Maak niet standaard röntgenfoto's van de buik en borstkas bij volwassen patiënten met acute buikpijn.(Heelkunde, Interne, Radiologie) 

  • ZnM-DO-001 Overweeg een electieve sigmoïdresectie bij patiënten met recidiverende diverticulitis (Heelkunde) 

  • VK-GAS-001 Verricht geen gastroscopie om de diagnose refluxziekte vast te stellen & VK-GAS-003Röntgenonderzoek is niet de beste optie om de diagnose refluxziekte vast te stellen.  (Kindergeneeskunde) * 

  • VK-KNO-001 Knip geen neus- of keelamandelen bij kinderen uitsluitend op basis van aspecifieke verkoudheids- of keelklachten. & VK-KNO- 002  Maak een zorgvuldige afweging alvorens over te gaan tot plaatsing van trommelvliesbuisjes. (KNO) *

  • VK-ORT-005 Geen subacromiale decompressies bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder

Zorgaanbieders ontvangen implementatiegraad op deze onderwerpen  

Zorgaanbieders worden in de week van 27 november (week 48) op de hoogte gebracht van hun eigen implementatiegraad op elk van deze onderwerpen. In de week van 18 december (week 51) worden deze implementatiegraden ook gedeeld met de zorgverzekeraars, als daar vanuit de zorgaanbieders geen bezwaar tegen is gemaakt. Lees meer over het proces rondom de UDD’s.  

*Deze onderwerpen komen samen in 1 UDD

Reageer op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.