Geleerde lessen project KwaliTIJD samengevat in Infographic

Implementeren en monitoren KwaliTIJD beter laten gepast gebruik

Begin dit jaar werd het verpleegkundig implementatieproject KwaliTIJD afgerond. KwaliTIJD is een samenwerking tussen V&VN en ZE&GG waarbij 10 ziekenhuizen ondersteund werden bij het verminderen van het aantal onnodige verpleegkundige handelingen.

De belangrijkste lessen van het project zijn nu samengevat in een Infographic die gebruikt kan worden door de verpleegkundige afdelingen van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken.

Tools voor op de werkvloer: Stappenplan, werkboek & infographic

Deze Infographic en het Implementatie Stappenplan en werkboek zijn tools voor verpleegkundigen die zijn gemaakt naar aanleiding van de ervaringen in het project KwaliTIJD. Vanaf 15 maart 2023 gaat het verpleegkundig Implementatieproject KwaliTIJD 2.0 van start. Hierin gaan nog meer ziekenhuizen aan de slag met het implementeren van onderwerpen van de Beter laten lijst om zo het aantal onnodige verpleegkundige handelingen in de ziekenhuizen te verminderen.

Je vindt het Stappenplan en de Infographic op onze website:

Successen uit het eerste project

Verschillende ziekenhuizen boekten al mooie successen met het project KwaliTIJD. In Viecurie wilden ze het vastbinden (fixeren) van onrustige patiënten verminderen. En met succes! Het aantal dagen dat patiënten tijdens hun opname met de allerzwaarste vrijheidsbeperkende middelen in het ziekenhuis lagen, ging van 2,3% naar 0,35%.

In het Tergooij MC ging het aantal onnodige katheters en infusen met 14% omlaag. Ook het Zuyderland Ziekenhuis ging aan de slag met het project ‘Beter zonder Katheter’. Verpleegkundige Elissa Ritterbeeks vertelt in een interview aan V&VN: “Na drie dagen moet een katheter er echt uit bij patiënten die een katheter hebben gehad vanwege ophoping van urine in de blaas, mits de controles goed zijn. Maar het kwam wel eens voor dat een patiënt bijna met ontslag ging en nog een katheter had.“ Dat is nu heel anders, vertelt de jonge verpleegkundige. “We hebben de collega’s echt bewust gemaakt van die drie dagen. In het dossier popt de katheter ook elke keer op als je metingen invoert. Dit checken is onderdeel van de routine geworden.”Lees het hele interview met verpleegkundige Elissa Ritterbeeks op de website van V&VN.

Aanmelden Netwerk KwaliTIJD

Werk je in het ziekenhuis en wil je met ‘Beter Laten’-onderwerpen aan de slag? Je kunt je nog steeds aanmelden voor het landelijke online Netwerk KwaliTIJD (via projectkwalitijd@zorgevaluatiegepastgebruik.nl). Hierin krijg je tips en informatie over hoe je een Beter Laten-project opzet in je organisatie, kun je ervaringen uitwisselen met andere verpleegkundigen over ‘Beter Laten’- onderwerpen en passende zorg en wordt je uitgenodigd voor diverse online bijeenkomsten.

Lees meer over de implementatie van verpleegkundige onderwerpen & het project KwaliTIJD.

Reageer op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.